Wat is klimaatjobs.be?

Klimaatjobs.be is een jobplatform met klimaatjobs. Mensen die een klimaatjob zoeken vinden hier bedrijven die zo'n jobs aanbieden en vice versa.

Wat is een klimaatjob?

Een klimaatjob is een job die een netto positieve impact heeft op het klimaat. Als je een klimaatjob hebt, werk je het grootste deel van je tijd aan het verbeteren van het klimaat of het tegengaan van negatieve invloeden op het klimaat.

Dat kan heel rechtstreeks en praktisch zijn, zoals een arbeider die zonnepanelen installeert of een ingenieur die advies geeft over energie-efficiënt (ver)bouwen. Of minder rechtstreeks, maar met een grotere impact, bv. een wetenschapper die een duurzame batterijtechnologie ontwikkelt, een advocaat die zich specialiseert in klimaatrecht, etc.

Bij uitbreiding beschouwen we alle functies binnen klimaatvriendelijke bedrijven als klimaatjobs. Ook de ondersteunende en administratieve diensten!

Althans, zo definiëren we het voorlopig. We werken samen met experts aan een betere definitie, die we in de toekomst ook door jullie, de gebruikers van het platform, willen laten scherpstellen en evalueren.

Wie zit hierachter?

Klimaatjobs.be is een initiatief van Hans Dreesen: bedenker, ontwerper en maker van digitale producten, en een man met een missie. Een missie om op zijn manier, met zijn talenten en competenties te werken aan het behoud van ons klimaat. Voorlopig nog zelfstandig, een one man band, maar kijk uit naar toekomstige vacatures om mee te werken aan dit platform. Klimaatjobs bij klimaatjobs.be, als het ware. #meta

Waarom is dit platform opgericht?

Stel: je bent begaan met het klimaat en je wilt er je job van maken, waar begin je dan te zoeken? Wij wisten het ook niet.

De inspiratie kwam van de spijbelacties van Youth For Climate. We zochten een evenwaardig alternatief voor werkende mensen. Een structurele oplossing die verder gaat dan deelnemen aan klimaatmarsen, hoewel dat nog altijd een uitstekend idee is om je stem te laten horen.

Een jobplatform leek de ideale oplossing. Mensen die hun hele professionele activiteit willen wijden aan het verbeteren van het klimaat zouden zo'n jobs vlotter moeten kunnen vinden.

Sinds wanneer bestaat klimaatjobs.be?

De eerste, experimentele versie van de website werd gelanceerd op 15 januari 2019. Die diende om te peilen naar interesse bij jobzoekers en bedrijven. Geïnteresseerden konden zich inschrijven en dat had een overdonderend succes: 500 registraties in de eerste weken, zonder enige vorm van reclame. Een vliegende start!

Intussen zitten we aan versie 4.0 van de website, die bovendien voortdurend evolueert.

Waar vind ik die klimaatjobs?

Op de homepagina, in je mailbox, via één van onze job alerts, of op onze Facebookpagina.

Is dat allemaal wel wettelijk?

Jazeker! We zijn volledig in regel met de wetgeving op private arbeidsbemiddeling en de wetgeving op bescherming van persoonlijke gegevens, waardoor jouw rechten en jouw privacy beschermd zijn.

Hebben jullie iets te maken met andere klimaatinitiatieven?

Nee. We worden wel geïnspireerd door anderen die hetzelfde gedachtengoed delen.

Wie kan solliciteren voor een klimaatjob?

Iedereen. Zowel (toekomstige) afgestudeerden als mensen die de nood voelen om hun carrière een andere wending te geven.

We merken dat veel mensen op zoek zijn naar zingeving in hun job, en dat werken aan een beter klimaat daar de uitstekende invulling voor is.

Wie mag vacatures publiceren?

Elk bedrijf, groot of klein, dat actief werkt aan het verbeteren van het klimaat. Hoe commercieel die activiteit ook is.

Net zoals de definitie van een klimaatjob, gaan we deze definitie ook nog verder verfijnen. Maar we detecteren redelijk vlot of bedrijven het wérkelijk goed voorhebben met het klimaat. Geen greenwashers dus, die zijn niet welkom.

Hoeveel kost het om een vacature te publiceren?

Amper 79 euro per vacature! Of 99 euro als je iets meer aandacht wilt. Dat is weinig in vergelijking met de grote jobsites, die prijsvorken hanteren van 600 tot 2000 euro per vacature.

Maar we doen dit niet voor het geld. Wij hanteren andere succescriteria. De inkomsten gebruiken we vooral om de website te laten draaien.

Ik wil meewerken aan je initiatief. Hoe doe ik dat?

Top! Stuur een mailtje naar info@klimaatjobs.be, neem contact op via LinkedIn of op een andere manier en we praten verder.